Houdbaarheidsdatum











Houdbaarheidsdatum – richtlijn Voedsel- en Warenautoriteit
Product Nadere omschrijving Bederfkenmerken Richtlijn houdbaarheidsdatum
Zeer lang houdbaar
zout   mits droog bewaard geen bederf. Na zeer lange tijd mogelijk muf. tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
suiker  
mie, macaroni, spaghetti droge pastaproducten
koffie, thee  
rijst  
instant poeder, vetarm koffie, kruidenmix, pudding
UHT- verpakte en flessen frisdrank, vruchtensap   smaak kan achteruit gaan
volconserven, blik/glas groenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam roestvorming blik / doppen.    gasvorming (bolstaan).
siroop, stroop  
snoep, hard lollies, zuurtjes  
Lang houdbaar 
meel   muf, mijt tot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn. 
droge koekjes  
muesli, ontbijtgranen, cornflakes  
broodbeleg (pindakaas, hagelslag, pasta’s)   rans worden van het vet
chips, zoutjes, pinda’s  
olie, frituurvet  
instant poeder, vet  soep, melkpoeder
snoep, zacht met vulling, chocolade, drop
fritessaus, mayonaise, ketchup  
UHT- verpakte houdbare melk, vla   omgevingsgeur kan door verpakking optreden
Beperkt houdbaar
brood, roggebrood, afbakbrood   muf, schimmel, rans worden van het vet THT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk, maar dan goed beoordelen!   Dagvers brood kan worden ingevroren, liefst binnen 2-3 weken consumeren.
kaas  
cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek  
margarine, boter   rans worden van vet
halfconserven (haring, mosselen) koeling vereist gisting
diepvriesproducten   uitdroging, rans worden van vet
Kort houdbaar 
vers vlees, kip, vis vleeswaren Deze producten hebben vaak "te gebruiken tot datum" (TGT) en vrijwel altijd is koeling (onder 7oC vereist. In aantal gevallen is zelfs koeling vereist van onder de 4oC! bacteriegroei (eventueel schimmel en bederf) NOOIT na THT datum uitleveren. Consument moet product uiterlijk op TGT nog kunnen gebruiken. Belangrijk is gesloten koelketen (opslag, vervoer, distributie); als dat niet gewaarborgd is, deze producten NIET uitleveren!
gebak
gekoelde maaltijden, salades
dagverse zuivel, zachte kaassoorten, eieren
versgeperste vruchtensap
gesneden groenten
aardappelen, groente en fruit (vers)   AGF visueel beoordelen, mag geen bederf vertonen (rot, schimmel)