Lees voor
Lees Voor

Over Voedselbank Zutphen

Geschiedenis

Voedselbank Zutphen is sinds eind 2005 actief, toen werden kort voor Kerstmis een twintigtal voedselpakketten uitgereikt. Begin 2006 werd de Stichting Voedselbank Zutphen ‘De Eetketen’ opgericht en sindsdien verstrekken we wekelijks voedselpakketten. 
In  2005 werd ook de landelijke koepel-organisatie ‘Voedselbanken Nederland’ gevormd. In Nederland zijn er anno nu 171 voedselbanken en 10 distributiecentra.  
Voedselbank Zutphen maakt deel uit van regio Salland & Twente en ontvangt voedsel vanuit de regionale Voedselbank in Deventer.

Werkwijze

Wij stellen ons politiek en levensbeschouwelijk neutraal op en verrichten onze werkzaamheden vanuit de grondgedachte van onderling hulpbetoon en solidariteit en het tegengaan van verspilling. Het streven is onszelf overbodig te maken.
Voedselbank Zutphen is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en giften van bedrijven, particulieren en maatschappelijke hulpverleningsorganisaties, kerken, serviceclubs, particuliere stichtingen met sociale doelstellingen en dergelijke.

Klanten

De vraag naar voedselpakketten is sinds de start in 2005 snel gestegen. We begonnen met 20 pakketten per week, maar leveren anno 2020 elke week circa 300 voedselpakketten. We bedienen daarmee ruim 500 mensen, waaronder meer dan 200 kinderen jonger dan 18 jaar.
Lees hier persoonlijke verhalen van onze klanten.

Werkgebied

Ons werkgebied beslaat de regio Zutphen. Naast het uitgiftepunt in Zutphen (Hermesweg 17a) is er ook een uitgiftepunt in Lochem (Burgemeester Leenstraat 25), Brummen (Limburg van Styrumplein 5) en Eerbeek (Derickxkamp 2a). 
Meer contactgegevens vindt u hier.

Medewerkers en bestuur

Voedselbank Zutphen is een non-profit organisatie en werkt op alle niveaus met vrijwilligers. Op dit moment zijn er ongeveer 85 vrijwilligers actief.
Zij houden zich onder andere bezig met voedseltransport, voedselveiligheid, het beoordelen van aanvragen, het inpakken en uitdelen van de voedselpakketten en het werven van fondsen.
Het bestuur van de Voedselbank Zutphen is als volgt samengesteld:

  • Voorzitter: Gert Vrieze
  • Vice-voorzitter: Ernst van der Vlist
  • Secretariaat: Gonnie Bouwman en Floor Lips
  • Penningmeester: Ernst van der Vlist
  • Leden: Jaap Koning en Johan Huiskamp

Beloningsbeleid

De Stichting Voedselbank Zutphen werkt alleen met vrijwilligers. De bestuurders en vrijwillige medewerkers van de stichting ontvangen voor hun werkzaamheden geen vergoeding.
Eventuele onkosten die gemaakt worden voor de Voedselbank worden wel vergoed.

Aanvoer van producten

De Voedselbank Zutphen beschikt elke week over 2 aanvoerstromen van levensmiddelen:
– vanuit de regionale Voedselbank in Deventer;
– vanuit Zutphen en omstreken van bijvoorbeeld bakkers, volkstuinen, supermarkten en particulieren.
De omvang, samenstelling en kwaliteit van de voedselpakketten wisselen per week en zijn afhankelijk van het aanbod en het seizoen.

Naast voedsel krijgen we soms ook gebruiksartikelen zoals wasmiddelen en shampoo.
Verder zijn er hartverwarmende initiatieven om de Voedselbank te steunen. En kleine greep:  kerken houden collectes en kopen voedsel van de opbrengst, een particulier brengt wekelijks groente of fruit.