Lees voor
Lees Voor

Over Voedselbank Zutphen

Geschiedenis

De voedselbank heeft twee hoofddoelstellingen:

  • Het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen.
  • Het voorkomen van verspilling van goed voedsel.


Ons motto is “Oog voor voedsel, hart voor mensen”.

Voedselbank Zutphen is sinds eind 2005 actief. De vrijwilligers haalden voedsel bij supermarkten en bakkers in de stad en omliggende dorpen. Kort voor Kerstmis werden de eerste twintig voedselpakketten uitgereikt. Begin 2006 werd de Stichting Voedselbank Zutphen ‘De Eetketen’ opgericht en sindsdien verstrekken we wekelijks voedselpakketten.

In 2005 werd ook de landelijke koepel-organisatie Voedselbanken Nederland gevormd en werden er regionale distributiecentra opgezet. Voedselbank Zutphen maakt deel uit van regio Salland & Twente en ontvangt voedsel vanuit de regionale Voedselbank in Deventer.
Soms komen producten rechtstreeks van de fabrikant, bijvoorbeeld bij foute verpakkingen of etiketten. Tegenwoordig is er zelfs een WhatsApp-groep waarin voedselbanken elkaar overschotten aanbieden. 

In Nederland zijn er momenteel 177 voedselbanken en 10 distributiecentra.

Werkwijze

Wij stellen ons politiek en levensbeschouwelijk neutraal op en verrichten onze werkzaamheden vanuit de grondgedachte van onderling hulpbetoon en solidariteit en het tegengaan van verspilling.

Voedselbank Zutphen is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en giften van bedrijven, particulieren en maatschappelijke hulpverleningsorganisaties, kerken, serviceclubs, particuliere stichtingen met sociale doelstellingen en dergelijke.

Klanten

De vraag naar voedselpakketten is sinds de start in 2005 snel gestegen. We begonnen met 20 pakketten per week, maar anno 2020 leveren we wekelijks circa 200 tot 300 voedselpakketten. We bedienen daarmee ruim 500 mensen, waaronder meer dan 200 kinderen jonger dan 18 jaar.
Lees hier persoonlijke verhalen van onze klanten.

Werkgebied

Ons werkgebied beslaat de regio Zutphen. Naast het uitgiftepunt in Zutphen (Hermesweg 17a) is er ook een uitgiftepunt in Lochem (Paul Krugerstraat 8), Brummen (Limburg van Styrumplein 5) en Eerbeek (Derickxkamp 2a).
Meer contactgegevens vindt u hier.

Medewerkers en bestuur

Voedselbank Zutphen is een non-profit organisatie en werkt op alle niveaus met vrijwilligers. Op dit moment zijn er ongeveer 95 vrijwilligers actief.
Zij houden zich onder andere bezig met voedseltransport, voedselveiligheid, het beoordelen van aanvragen, het inpakken en uitdelen van de voedselpakketten en het werven van fondsen.

Het bestuur van de Voedselbank Zutphen is als volgt samengesteld:

  • Voorzitter: Carel Kraaijenhagen
  • Secretaris: vacature
  • Penningmeester: Arnoud Wentink
  • Leden: Johan Huiskamp, Wilfred Verweij en Marthy Vincent


Beloningsbeleid: de bestuurders en medewerkers van de stichting ontvangen voor hun werkzaamheden geen vergoeding.
Eventuele gemaakte onkosten worden wel vergoed.

Aanvoer van producten

De Voedselbank Zutphen beschikt elke week over 2 aanvoerstromen:

  • vanuit de regionale Voedselbank in Deventer;
  • vanuit Zutphen en omstreken van bijvoorbeeld bakkers, telers, supermarkten en particulieren.


De omvang, samenstelling en kwaliteit van de voedselpakketten wisselt per week en is afhankelijk van het aanbod en het seizoen.
In principe wordt er geen voedsel bijgekocht. Wel zijn er sponsors die ons aansporen om voor een divers en gezond pakket te zorgen en aanbieden de rekening te betalen. Daarvan maken we dankbaar gebruik als het pakket er in bepaalde jaargetijden wat eenzijdig uitziet.

Verder zijn er hartverwarmende initiatieven om de Voedselbank te steunen. Een kleine greep: kerken houden collectes en kopen voedsel van de opbrengst, een particulier brengt wekelijks groente of fruit.

Kom eens binnenkijken !

Bent u benieuwd hoe het er bij ons uitziet? Volg dan de videorondleiding door ons pand in Zutphen.
Veel kijkplezier!