Lees voor
Lees Voor

Over Voedselbank Zutphen

Geschiedenis

Voedselbank Zutphen is eind 2005 gestart. Vrijwilligers haalden voedsel op bij supermarkten en bakkers in Zutphen en omliggende dorpen. Kort voor kerstmis deelden ze de eerste twintig voedselpakketten uit. In 2006 werd de stichting Voedselbank Zutphen ‘De Eetketen’ opgericht. Sindsdien delen we wekelijks voedselpakketten uit.

In 2005 werd ook de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland opgericht, inclusief regionale distributiecentra. Voedselbank Zutphen hoort bij de regio Salland & Twente en ontvangt voedsel van het regionale centrum in Deventer. Soms komt voedsel rechtstreeks van de fabrikant.

“Oog voor voedsel, hart voor mensen”

De voedselbank heeft twee belangrijke doelen:
– het voorkomen dat voedsel wordt weggegooid
– samenwerken en elkaar helpen

De voedselbank heeft twee hoofddoelstellingen:
– Het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen.
– Het voorkomen van verspilling van goed voedsel.

Werkwijze

Wij zijn neutraal, dus niet gebonden aan politieke of geloofsovertuigingen.
We werken alleen met vrijwilligers en zijn afhankelijk van giften van bedrijven, particulieren, maatschappelijke organisaties, kerken en andere stichtingen.

Werkgebied

Onze voedselbank werkt in de regio Zutphen. We hebben een uitgiftepunt in Zutphen (Hermesweg 17a), Lochem (Paul Krugerstraat 8), Brummen (Limburg van Styrumplein 5) en Eerbeek (Derickxkamp 2a).

Aanvoer van producten

De Voedselbank Zutphen beschikt elke week over 2 aanvoerstromen:
– vanuit de regionale Voedselbank in Deventer;
– vanuit Zutphen en omstreken van bijvoorbeeld bakkers, telers, supermarkten en particulieren.

De omvang, samenstelling en kwaliteit van de voedselpakketten wisselt per week en is afhankelijk van het aanbod en het seizoen.
Soms wordt er voedsel bijgekocht. Ook zijn er sponsors die ons aansporen om voor een divers en gezond pakket te zorgen en aanbieden de rekening te betalen. Daarvan maken we dankbaar gebruik als het pakket er in bepaalde jaargetijden wat eenzijdig uitziet.

Verder zijn er hartverwarmende initiatieven om de Voedselbank te steunen. Een kleine greep: kerken houden collectes en kopen voedsel van de opbrengst, een particulier brengt regelmatig groente of fruit.

Medewerkers en bestuur

Voedselbank Zutphen is een non-profit organisatie. Ongeveer 95 vrijwilligers zorgen voor voedseltransport, voedselveiligheid, het beoordelen van aanvragen, voedselpakketten inpakken en uitdelen en fondsen werven. Onze medewerkers krijgen geen betaling voor hun werk. Alleen gemaakte onkosten worden vergoed.

Het bestuur bestaat uit:
– Voorzitter: Jeroen van Ewijk
– Secretaris: Erik Maarsingh
– Penningmeester: Arnoud Wentink
– Leden: Johan Huiskamp, Wilfred Verweij, Cecile Beckers

Kom kijken!

Wil je weten hoe een voedselbank er uitziet? Bekijk dan de videorondleiding door ons gebouw in Zutphen. Veel kijkplezier!