Lees voor
Lees Voor

Voedselveiligheid: over THT en TGT

Afkortingen op de verpakking

Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten zijn vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon te eten. Zonder risico er ziek van te worden.

Wij leggen uit hoe het zit

THT en TGT zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’.  De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.
Bij producten met een THT datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De producent garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar het is ook daarna nog zonder problemen te consumeren.

Ook de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid delen deze mening.
Over dit onderwerp is daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de voedselbanken. 

Producten met een THT datum mogen door de voedselbanken ná die datum worden verstrekt.
Producten met een TGT datum mogen ná die datum NIET meer worden verstrekt aan de consument. Met uitzondering van vlees dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na datum mag worden uitgegeven. Het diepgevroren product wordt wel voorzien van een nieuwe sticker met een nieuwe TGT datum.

Houdbaarheidsdatum: de richtlijn van de Voedsel- en Warenautoriteit

ProductNadere omschrijvingBederf-kenmerkenRichtlijnen houdbaarheidsdatum
ZEER LANG HOUDBAAR
zoutMits droog bewaard geen bederf; na zeer lange tijd ruikt het mogelijk muf.Tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft, en geen gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
suiker
mie, macaroni, spaghettidroge pastaproducten
koffie, thee
rijst
instand poeder, vet-armkoffie, kruidenmix, pudding
UHT-verpakte en flessen frisdrank, vruchtensapDe smaak kan achteruit gaan.
volconserven, blik/glasgroenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam

Het blik (of de dop) krijgt roestvorming, en/of het blik gaat bolstaan (gasvorming).

siroop, stroop
snoep, hardlollies, zuurtjes #colspan#
LANG HOUDBAAR
meelHet ruikt muf; mijt kan ontstaan.Tot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn. 
droge koekjes
muesli, ontbijtgranen, cornflakes
broodbeleg (pindakaas, hagelslag, pasta’s)Het vet wordt rans.
chips, zoutjes, pinda’s
olie, frituurvet
instant poeder, vet soep, melkpoeder
snoep, zachtmet vulling, chocolade, drop
fritessaus, mayonaise, ketchup
UHT-verpakte houdbare melk, vlaDe omgevingsgeur kan door verpakking optreden
BEPERKT HOUDBAAR
brood, roggebrood, afbakbroodMuf, schimmel, rans worden van het vetTHT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk, maar dan goed beoordelen! Dagvers brood kan worden ingevroren, liefst binnen 2-3 weken consumeren.
kaas
cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek
margarine, boterRans worden van vet
halfconserven (haring, mosselen)koeling vereistGisting
diepvriesproductenUitdroging, rans worden van vet
KORT HOUDBAAR
vers vlees, kip, vis vleeswarenDeze producten hebben vaak “te gebruiken tot datum” (TGT) en vrijwel altijd is koeling (onder 7*C vereist. In aantal gevallen is zelfs koeling vereist van onder de 4*C!bacteriegroei (eventueel schimmel en bederf)NOOIT na THT datum uitleveren. Consument moet product uiterlijk op TGT nog kunnen gebruiken. Belangrijk is gesloten koelketen (opslag, vervoer, distributie); als dat niet gewaarborgd is, deze producten NIET uitleveren!
gebak
gekoelde maaltijden, salades
dagverse zuivel, zachte kaassoorten, eieren
versgeperste vruchtensap
gesneden groenten
aardappelen, groente en fruit (vers)AGF visueel beoordelen, mag geen bederf vertonen (rot, schimmel)