Lees voor
Lees Voor

Voedselveiligheid

Afkortingen op de verpakking: THT en TGT

Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken?
Zonde! De meeste producten zijn maanden of zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum nog gewoon te eten. Zonder het risico er ziek van te worden.

THT betekent ‘Tenminste Houdbaar Tot’. 

Bij voedsel met een houdbaarheidsdatum kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. Maar het is na de houdbaarheidsdatum ook nog zonder problemen te eten.

TGT betekent ‘TGebruiken Tot’.

TGT staat op voedsel dat snel kan bederven, zoals zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid hebben voor de voedselbanken een richtlijn opgesteld. 

Kort samengevat:

  • Voedsel met een THT datum mag de voedselbank ná die datum WEL uitgeven aan klanten.
  • Voedsel met een TGT datum mag ná die datum NIET meer worden verstrekt aan de klant. Er is één uitzondering: ingevroren vlees. Dit vlees mag de voedselbank tot 2 maanden na datum uitgeven. Het vlees krijgt een nieuw etiket.


V
oor klanten die moeite hebben met de Nederlandse taal is deze uitleg in 5 verschillende talen beschikbaar.

Allergie/intolerantie

Sommige mensen worden ziek van bepaalde voedingsstoffen. Die stoffen noemen we allergenen. 
Dit zijn enkele voorbeelden van voedsel dat een allergie of intolerantie kan veroorzaken: koemelk, kippenei, tarwe, soja, pinda, appel, perzik, mosselen en garnalen.
Kijk goed op de etiketten van het voedsel. Hier staan altijd alle allergenen op vermeld.

Bewaren van voedsel

Wij bewaren het voedsel op een veilige manier en controleren dagelijks de temperaturen van vriezers en koelcellen. Ook kijken we verpakkingen na op beschadigingen en of de etiketten kloppen.

Tot slot

Gebruik altijd uw gezond verstand. Vertrouwt u het voedsel niet? Eet het dan niet op. 

Houdbaarheidsdatum: de richtlijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

ProductNadere omschrijvingBederf-kenmerkenRichtlijnen houdbaarheidsdatum
ZEER LANG HOUDBAAR
zoutMits droog bewaard geen bederf; na zeer lange tijd ruikt het mogelijk muf.Tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft, en geen gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
suiker
mie, macaroni, spaghettidroge pastaproducten
koffie, thee
rijst
instand poeder, vet-armkoffie, kruidenmix, pudding
UHT-verpakte en flessen frisdrank, vruchtensapDe smaak kan achteruit gaan.
volconserven, blik/glasgroenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam

Het blik (of de dop) krijgt roestvorming, en/of het blik gaat bolstaan (gasvorming).

siroop, stroop
snoep, hardlollies, zuurtjes
LANG HOUDBAAR
meelHet ruikt muf; mijt kan ontstaan.Tot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn. 
droge koekjes
muesli, ontbijtgranen, cornflakes
broodbeleg (pindakaas, hagelslag, pasta’s)Het vet wordt rans.
chips, zoutjes, pinda’s
olie, frituurvet
instant poeder, vet soep, melkpoeder
snoep, zachtmet vulling, chocolade, drop
fritessaus, mayonaise, ketchup
UHT-verpakte houdbare melk, vlaDe omgevingsgeur kan door verpakking optreden
BEPERKT HOUDBAAR
brood, roggebrood, afbakbroodMuf, schimmel, rans worden van het vetTHT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk, maar dan goed beoordelen! Dagvers brood kan worden ingevroren, liefst binnen 2-3 weken consumeren.
kaas
cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek
margarine, boterRans worden van vet
halfconserven (haring, mosselen)koeling vereistGisting
diepvriesproductenUitdroging, rans worden van vet
KORT HOUDBAAR
vers vlees, kip, vis vleeswarenDeze producten hebben vaak “te gebruiken tot datum” (TGT) en vrijwel altijd is koeling (onder 7*C vereist. In aantal gevallen is zelfs koeling vereist van onder de 4*C!bacteriegroei (eventueel schimmel en bederf)NOOIT na THT datum uitleveren. Consument moet product uiterlijk op TGT nog kunnen gebruiken. Belangrijk is gesloten koelketen (opslag, vervoer, distributie); als dat niet gewaarborgd is, deze producten NIET uitleveren!
gebak
gekoelde maaltijden, salades
dagverse zuivel, zachte kaassoorten, eieren
versgeperste vruchtensap
gesneden groenten
aardappelen, groente en fruit (vers)AGF visueel beoordelen, mag geen bederf vertonen (rot, schimmel)