Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken?
Zonde! De meeste producten zijn maanden of zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum nog gewoon te eten. Zonder het risico er ziek van te worden.
THT betekent ‘Tenminste Houdbaar Tot’.
Bij voedsel met een houdbaarheidsdatum kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. Maar het is na de houdbaarheidsdatum ook nog zonder problemen te eten.
TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’.
TGT staat op voedsel dat snel kan bederven, zoals zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid hebben voor de voedselbanken een richtlijn opgesteld.
Kort samengevat:
Voor klanten die moeite hebben met de Nederlandse taal is deze uitleg in 5 verschillende talen beschikbaar.
Sommige mensen worden ziek van bepaalde voedingsstoffen. Die stoffen noemen we allergenen.
Dit zijn enkele voorbeelden van voedsel dat een allergie of intolerantie kan veroorzaken: koemelk, kippenei, tarwe, soja, pinda, appel, perzik, mosselen en garnalen.
Kijk goed op de etiketten van het voedsel. Hier staan altijd alle allergenen op vermeld.
Wij bewaren het voedsel op een veilige manier en controleren dagelijks de temperaturen van vriezers en koelcellen. Ook kijken we verpakkingen na op beschadigingen en of de etiketten kloppen.
Gebruik altijd uw gezond verstand. Vertrouwt u het voedsel niet? Eet het dan niet op.
Het blik (of de dop) krijgt roestvorming, en/of het blik gaat bolstaan (gasvorming).
Product Nadere omschrijving Bederf-kenmerken Richtlijnen houdbaarheidsdatum
ZEER LANG HOUDBAAR
zout Mits droog bewaard geen bederf; na zeer lange tijd ruikt het mogelijk muf. Tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft, en geen gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
suiker
mie, macaroni, spaghetti droge pastaproducten
koffie, thee
rijst
instand poeder, vet-arm koffie, kruidenmix, pudding
UHT-verpakte en flessen frisdrank, vruchtensap De smaak kan achteruit gaan.
volconserven, blik/glas groenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam
siroop, stroop
snoep, hard lollies, zuurtjes
LANG HOUDBAAR
meel Het ruikt muf; mijt kan ontstaan. Tot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
droge koekjes
muesli, ontbijtgranen, cornflakes
broodbeleg (pindakaas, hagelslag, pasta’s) Het vet wordt rans.
chips, zoutjes, pinda’s
olie, frituurvet
instant poeder, vet soep, melkpoeder
snoep, zacht met vulling, chocolade, drop
fritessaus, mayonaise, ketchup
UHT-verpakte houdbare melk, vla De omgevingsgeur kan door verpakking optreden
BEPERKT HOUDBAAR
brood, roggebrood, afbakbrood Muf, schimmel, rans worden van het vet THT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk, maar dan goed beoordelen! Dagvers brood kan worden ingevroren, liefst binnen 2-3 weken consumeren.
kaas
cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek
margarine, boter Rans worden van vet
halfconserven (haring, mosselen) koeling vereist Gisting
diepvriesproducten Uitdroging, rans worden van vet
KORT HOUDBAAR
vers vlees, kip, vis vleeswaren Deze producten hebben vaak “te gebruiken tot datum” (TGT) en vrijwel altijd is koeling (onder 7*C vereist. In aantal gevallen is zelfs koeling vereist van onder de 4*C! bacteriegroei (eventueel schimmel en bederf) NOOIT na THT datum uitleveren. Consument moet product uiterlijk op TGT nog kunnen gebruiken. Belangrijk is gesloten koelketen (opslag, vervoer, distributie); als dat niet gewaarborgd is, deze producten NIET uitleveren!
gebak
gekoelde maaltijden, salades
dagverse zuivel, zachte kaassoorten, eieren
versgeperste vruchtensap
gesneden groenten
aardappelen, groente en fruit (vers) AGF visueel beoordelen, mag geen bederf vertonen (rot, schimmel)
VOEDSELBANK ZUTPHEN
Wekelijks zorgen ruim 85 vrijwilligers dat zo’n 500 klanten voedsel krijgen. Hiervoor werken wij samen met bedrijven, winkels, instellingen, overheden en particulieren. Zo bieden we voedselhulp en gaan we voedselverspilling tegen.
SNEL NAAR
HIER VINDT U ONS
Voedselbank Zutphen
Hermesweg 17a
7202 BR Zutphen
T: 06 – 146 146 30
E: info@voedselbankzutphen.nl
VOLG ONS OP FACEBOOK
STEUN DE VOEDSELBANK
Steunt u ons ook financieel?
Ga dan naar Doneer de voedselbank.
Stichting Voedselbank Zutphen wordt door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling; RSIN = 816852108.
© Voedselbank Zutphen, 2024 | sitemap