Lees voor
Lees Voor

Voedselveiligheid

Afkortingen op de verpakking: THT en TGT

Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten zijn vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon te eten. Zonder risico er ziek van te worden.

THT en TGT zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. TGT betekent ‘TGebruiken Tot’.

De TGT aanduiding staat op versproducten die snel kunnen bederven, zoals zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.
Bij producten met een THT datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De producent garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar het is ook daarna nog zonder problemen te consumeren.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid hebben voor charitatieve instellingen zoals de voedselbanken een richtlijn opgesteld. 

Kort samengevat:

  • Producten met een THT datum mogen door de voedselbanken ná die datum WEL worden verstrekt.
  • Producten met een TGT datum mogen ná die datum NIET meer worden verstrekt aan de consument. Met uitzondering van vlees dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na datum mag worden uitgegeven. Het diepgevroren product wordt dan voorzien van een nieuwe sticker.


V
oor klanten die moeite hebben met de Nederlandse taal is een informatieblad met uitleg over THT en TGT in 5 verschillende talen beschikbaar.

Allergie/intolerantie

Sommige mensen kunnen niet goed tegen bepaalde voedingsstoffen. Ze worden er ziek van. Stoffen waarvan bekend is dat ze een allergie of intolerantie kunnen veroorzaken zijn: koemelk, kippenei, tarwe, soja, pinda, appel, perzik, schaal- en schelpdieren.
Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden door alternatieve producten op te slaan. Op de etiketten die wij zelf op producten plakken, staan naast de THT of TGT ook altijd alle bekende allergenen vermeld.

Bewaren van voedsel

Wij slaan al het voedsel op een veilige manier op en controleren dagelijks de temperaturen van vriezers en koelcellen. Ook kijken we verpakkingen na op beschadigingen en of de etiketten kloppen.

Tot slot

Gebruik altijd uw gezond verstand. Als u een product niet vertrouwt, eet het dan niet op. Zo zorgen wij er samen voor dat het voedsel dat wij uitgeven ook veilig is.

Houdbaarheidsdatum: de richtlijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

ProductNadere omschrijvingBederf-kenmerkenRichtlijnen houdbaarheidsdatum
ZEER LANG HOUDBAAR
zoutMits droog bewaard geen bederf; na zeer lange tijd ruikt het mogelijk muf.Tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft, en geen gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
suiker
mie, macaroni, spaghettidroge pastaproducten
koffie, thee
rijst
instand poeder, vet-armkoffie, kruidenmix, pudding
UHT-verpakte en flessen frisdrank, vruchtensapDe smaak kan achteruit gaan.
volconserven, blik/glasgroenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam

Het blik (of de dop) krijgt roestvorming, en/of het blik gaat bolstaan (gasvorming).

siroop, stroop
snoep, hardlollies, zuurtjes
LANG HOUDBAAR
meelHet ruikt muf; mijt kan ontstaan.Tot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn. 
droge koekjes
muesli, ontbijtgranen, cornflakes
broodbeleg (pindakaas, hagelslag, pasta’s)Het vet wordt rans.
chips, zoutjes, pinda’s
olie, frituurvet
instant poeder, vet soep, melkpoeder
snoep, zachtmet vulling, chocolade, drop
fritessaus, mayonaise, ketchup
UHT-verpakte houdbare melk, vlaDe omgevingsgeur kan door verpakking optreden
BEPERKT HOUDBAAR
brood, roggebrood, afbakbroodMuf, schimmel, rans worden van het vetTHT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk, maar dan goed beoordelen! Dagvers brood kan worden ingevroren, liefst binnen 2-3 weken consumeren.
kaas
cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek
margarine, boterRans worden van vet
halfconserven (haring, mosselen)koeling vereistGisting
diepvriesproductenUitdroging, rans worden van vet
KORT HOUDBAAR
vers vlees, kip, vis vleeswarenDeze producten hebben vaak “te gebruiken tot datum” (TGT) en vrijwel altijd is koeling (onder 7*C vereist. In aantal gevallen is zelfs koeling vereist van onder de 4*C!bacteriegroei (eventueel schimmel en bederf)NOOIT na THT datum uitleveren. Consument moet product uiterlijk op TGT nog kunnen gebruiken. Belangrijk is gesloten koelketen (opslag, vervoer, distributie); als dat niet gewaarborgd is, deze producten NIET uitleveren!
gebak
gekoelde maaltijden, salades
dagverse zuivel, zachte kaassoorten, eieren
versgeperste vruchtensap
gesneden groenten
aardappelen, groente en fruit (vers)AGF visueel beoordelen, mag geen bederf vertonen (rot, schimmel)